fotobanner
Diensten

MT (Magnetisch Onderzoek)
Magnetisch onderzoek is een niet-destructieve onderzoeksmethode voor het opsporen van eventuele onvolkomenheden aan of juist onder het oppervlak van laag gelegeerd staal, gietijzer en ferromagnetische metalen. Het is een snelle en betrouwbare techniek voor het opsporen en lokaliseren van bijvoorbeeld oppervlaktescheuren.

UitvoeringHet te onderzoeken materiaal bevat geen fouten.
De veldlijnen lopen ongehinderd door het werkstuk.


In het werkstuk zijn onregelmatigheden aanwezig. De veldlijnen worden verstoord. Het ijzerpoeder op het werkstuk zal een afwijkend patroon te zien geven.De materiaalfouten zijn zichtbaar te maken met ijzerpoeder of een suspensie van ijzerpoeder en olie. Op de plaats van de onvolkomenheid vormt zich een lekveld. Dit trekt de ijzerpoeder aan die over het oppervlak is verspreid. De lengte van de onvolkomenheid kan zeer betrouwbaar worden vastgesteld. Magnetisch onderzoek met ijzerpoeder geeft niet de diepte van de onvolkomenheid aan. Acceptatiecriteria bepalen of een indicatie al of niet als een onacceptabel defect wordt gezien.

Fouten die evenwijdig aan de veldlijnen lopen zijn slecht zichtbaar. Een oplossing is om op hetzelfde werkstuk tweemaal te bekijken maar de tweede maal het magneetveld 90 graden te draaien ten opzichte van de eerste meting. Het kan op relatief ruwe en vuile oppervlakken worden toegepast, zij het dat de gevoeligheid voor het aantonen van fouten dan verminderd is. Als een hoge gevoeligheid vereist is, kan een fluorescerend poeder worden gebruikt. Dit maakt een hogere nauwkeurigheid haalbaar. De gebruikte magneet is meestal een elektromagneet maar bij gebrek aan spanning kan ook met een permanente magneet worden gewerkt.

foto1
foto2
foto3